3. joulukuuta 2015

Lämmin mausteinen ohra-juures salaatti

Olen tavallisesti pikaisesti syntyvien ruokien ystävä, mutta joskus on hauska paneutua ruuanlaittoon pidemmän kaavan mukaan. Ja jopa seurata reseptiä! Tällä kertaa ruoka oli todellakin vaivansa arvoista (eikä siihen oikeasti mennyt varmaan tuntia kauempaa). Ruuan idea on peräisin herkullisesta Maikin mokomin -blogista, jota vähän muokkasin kaapista löytyviin aineksiin sopivammaksi. Ideana on makeita juureksia lämpimillä mausteilla maustettuina, paahdettua ohraa kirpeällä sitruunakastikkeella ja rapeita paahdettuja manteleita ja vähän happamia granattiomenan siemeniä. Eikö ole jouluisaa/talvista? PS. toimii mainiosti myös alkuperäisen reseptin munakoison ja luumujen kanssa, suosittelen kurkkaamaan.

2-3 hengelle

Ensin ohra ja mantelit:

2 dl ohrasuurimoita
1 dl manteleita

paahdetaan uunissa 180 C, kunnes kauniin ruskeita, 10-15 min, kannattaa vahtia. Pilkotaan manteleita pienemmäksi ja keitetään ohra 20-30 min, runsaassa suolalla maustetussa vedessä.

Sitten juurekset:

2-3 punajuurta tai muita juuria (minulla oli kelta- ja raitajuuria, siksi vähemmän punainen lopputulos)
2 palsternakkaa
1 (puna)sipuli

marinadi:
n. 1/2 dl öljyä
1 valkosipulin kynsi
3 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa (tai sokeria tms.)
juustokuminaa
korianteria
kanelia
ripaus muskottipähkinää
chiliä maun mukaan, jauheena tai tuoreena
suolaa
mustapippuria

Pilkotaan juurekset sopiviksi suupaloiksi (punajuuret pienimmiksi ja palsternakat ja sipulit voi jättää isommiksi, koska kypsyvät nopeammin). Sivellään noin puolet marinadista juureksille ja paistetaan uunissa, 200 C, kunnes pehmeitä - eli noin reilu puoli tuntia.

Tälläaikaa voi tehdä sitruunaisen kastikkeen ohralle:

2-3 rkl öljyä
1/2 sitruunan mehu
suolaa, pippuria, valkosipulia

Kun juurekset ovat kypsiä - sekoitetaan niihin loput marinadit. Ja samoin ohraan sitruuna-kastike. Sitten sekoitetaan kaikki ainekset yhteen. Lopuksi koristellaan granaattiomenan siemenillä ja persiljalla, jos sattuu olemaan. Nautitaan ajan ja ihmisten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti