22. tammikuuta 2015

Ananas-kookoskakku

Edelliseen postauksen pohdiskelu jatkuu, mutta ensin sitä kakkua, synti-kakkua: 



1/2 kookosmaitopurkki, se jähmettynyt osa
Ananasta, yksi purkki tai tuoretta suunnilleen saman verran
11/2 dl kookoshiutaleita
2 dl jauhoja, noin, taikina saa jäädä melko löysäksi
1 dl sokeria
1 muna
1 tl soodaa

Tämä on sellainen ainekset yhteen-ja uuniin kakku... eli kaikki ainekset yhteen vaan, vähän sekoitusta ja uuniin - puolisen tuntia ja 200 C. Vinkki, ehkä punaiset viinimarjat uppoaisivat kookoksen kanssa kakkuun myös - jolloin sokerin määrää pitänee lisätä...


Mutta siis, nyt kun motiivit saatiin edellisessä postauksessa selville, onko "oikein" kuluttamisella sitten mitään merkitystä, hyötyä?

Koska ruokaa kulutetaan niin paljon: joka päivä Suomessakin viisi miljoonaa ihmistä syö viisi ateriaa, joten periaatteessa kuluttajan ruokavalinnoilla on väliä – ainakin isoilla linjoilla; kasviksia vai lihaa. Ruuan ympäristövaikutukset ovat kolmannes kansalaisten kulutuksesta (asuminen ja autoilu muodostavat toiset isot palikat) (ks. esim.). Ja toisaalta; kauppa seuraa kuluttajiensa valikoivuttaa tarkalla korvalla ja sitä kautta ”paremmat” tuotteet saavat enemmän hyllytilaa. Ja pitämällä asiaa esissä – esim. tällaisissa blogeissa kertomalla oikeista kulutusvalinnoistamme (? ), jolloin kauppa myös voi reagoida asiakkaidensa haluihin.

Mutta vaikuttamista ei ehkä pitäisi kokonaan jättää kuluttajien harteille – jo siksikin, että kaikilla ei ole sillä tavalla yhtäsuuria mahdollisuuksia vaikuttaa. Ja toisaalta muodit muuttuvat, ympäristövaikutukset ja -vaatimukset eivät. Siksi tärkeä kanava vaikuttaa on kansalaisuus, ja esim. äänestäminen tai vaikka olemalla virkamies ym. ym. Uskon yhdessä mietittyihin riittävän hyviin rajoihin; jotta ruuantuotanto kaikkialla olisi kohtuullisen saastuttamatonta ja ketään kohtuuttomasti rasittamatonta. Ja kohtuullisesti kohtuullisen hyvää ruokaa pitäisi myös olla kaikkien saavutettavissa.

Eli ne mun ananakset: mikä on tuomio? (huomaa aasinsilta takaisin uskonnolliseen retoriikkaan). Pääasia että olet tunnustanut syntisi ja tiedostanut tekosi. ..? Ehkä ananaksilla ja niiden ostaminen ei ole se vääryys, vaan ne olosuhteet ja käytännöt miten niitä viljellään (siis noin yleisesti, ei koske juuri näitä ananaksia, eikä ehkä ananaksia lainkaan) ja erityisesti se miten luonnonvaroja jaetaan maapallolaisten kesken. Ja mitä minä voisin asialle tehdä... Ostaa reilun kaupan ananaksia? Back to square one...:) Ehkä tärkeintä on tiedostaa tekemisiään ja pyrkiä aina välillä tekemään niille jotain; kuluttamaan vähemmän, kuluttamaan oikeammin, ottamalla yhteyttä kauppaan, tuottajaan, ylikansalliseen yhtiöön, mitäkaikkea... ryhtymällä virkamieheksi. Nyt lisää sitä kakkua, on niin paatoksellista asiaa. Ensikerralla ehkä lisää tiedostamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti